Sárkány Informatikai Zrt.

Tárgyi eszköz nyilvántartó és leltározó rendszer

Készletazonosítást és nyomon követést az RFID technológiával lehet hatékonyan, gyorsan és pontosan megoldani.

Az RFID működési elve egyszerű. El kell helyezni egy RFID azonosítót egy tárgyra, és a mozgatások alkalmával kézi olvasóval vagy falra/kapura szerelt antennával azonosítva, kiolvassuk az adatokat a rádióhullámok segítségével. Az olvasók az adatokat a számítógéphez továbbítják különféle csatornákon keresztül.

 

Az RFID azonosítók a legtöbb esetben LF, HF, UHF frekvencián működnek, az azonosítók és az olvasók együtt alkotnak egy elektromágneses mezőt.

 

Az olvasó és azonosító LF és HF rendszerek esetében viszonylag közel kell, legyen egymáshoz. A szokásos olvasási távolság 10-20 cm és igen nehezen növelhető meg egy méterig is.

 

Az UHF rendszerekben a hullámok nagyobb távolságra szóródnak szét a térben, elérhető akár 10 méteres olvasási távolság is. Ez azonban gondot is okozhat, mert ebben az olvasási sugárban minden azonosító beolvasásra kerül. Nem tudunk egyértelműen azonosítani egy tárgyat a sok közül. Ennek a távolságnak az olvasó érzékelője szabhat határt. Az általunk használt adatgyűjtő esetében ez a távolság 3,5 méter.

 

Az RFID rendszereket zavarhatják a fém- és folyadékfelületek, de az UHF rendszerekben az élő anyag is komoly zavart okozhat. Ezért készülnek különböző méretű, formájú, anyagú, akár fémre is helyezhető azonosítók.

 

A rendszer kialakítás előtt tehát meg kell vizsgálni az azonosítók elhelyezkedését, mozgását. Méretüket és anyagikat figyelembe véve lehet a megfelelő azonosító típust kiválasztani. Ezután a környezeti hatásokat megvizsgálva tudjuk az elvárt igényekhez igazodó frekvenciát, és ezzel az eszközparkot is meghatározni.

 

A rendszer a következő komponensekből épül/épülhet fel:
Szoftver:

-       RFID Middleware szerver (Adatgyűjtőre fejlesztett kliensalkalmazás)

-       web alapú központi szoftver (szerveren kell elhelyezni, szükséges az adatbázis kezelés miatt)

 

Eszközök:

-       Adatgyűjtő terminál RFID író/olvasóval

-       fix telepítésű RFID olvasó antenna

-       RFID azonosítók

-       Központi számítógép 

-       vonalkód nyomtató és festékszalag (esetleges RF címkenyomtatás miatt))

 

Összefoglalva egy megbízhatóan működő RFID tárgyi eszköz nyilvántartási és leltározó rendszer az alábbi módon épül fel:

A rendszer bevezetése időigényes lehet, de a későbbi munkák és ellenőrzések gyorsasága és pontossága miatt megéri a befektetett munka.. A tárgyak mindegyikét azonosítóval kell ellátni. Lényeges hogy az azonosítókat a tárgyakra hova ragasztjuk, szereljük. Javasoljuk az úgynevezett antimetal azonosítókat, amennyiben fémes tárgyak, pl. számítástechnikai eszközök is a készletünk részei, mivel ezek fémes környezetben is megbízhatóan működnek.

Bevezetéskor a tárgyakat helyszínenként leltárba kell venni, megnevezéssel és egyéb lényeges adattal. Ezt javasolt egy RFID olvasó adatgyűjtő terminál segítségével, egyesével beolvasva megtenni. Amennyiben már rendelkeznek a tárgyakról bármilyen adatbázissal az megkönnyítheti felvitelt, mivel csak az azonosítót kell hozzá rendelni a már meglévő adatokhoz. Amennyiben nem az adatgyűjtőn szeretné az adatokat rögzíteni a bevételezés közben, egy számítógépre is szükség van, amivel az RFID azonosítóval felvihető a tárgy megnevezése, helye és egyéb lényeges adata a rendszerbe. Adatgyűjtő esetén nincs szükség számítógépre, mivel online kapcsolattal rendelkezik a központi szoftverrel és a kijelzője segítségével felvihetőek az adatok, valamint online oda-vissza kommunikációra is képes. Pl. akár megjegyzés is felvihető vagy figyelmeztető üzenetet is kaphatunk rajta.

 

A központi rendszer, bevételezés után nyilvántartja a tárgyakat.

Ellenőrzések, illetve leltár esetén javasoljuk az adatgyűjtő használatát, mellyel helyszínenként haladva gyorsan leltározhatóak a tárgyak. A helyszínt beazonosítva megkezdhető az olvasás. a terület körbe járásával. Amikor befejeztük az olvasást az adatgyűjtő összegzi a kódokat és kijelzi, hogy mely tárgyakat nem talált meg, illetve azokat a tárgyakat is kijelzi, amelyek más helyszínhez vannak kötve, de ezen a helyszínen találta meg.

Azokat a tárgyakat, amelyeket nem talált meg, mert mondjuk az RFID címkéjét leárnyékolta valami, közelebb menve újra beolvashatjuk, így a végén egy pontos listát kapunk, hogy mely tárgyak helye nem változott és mely tárgyak vannak pluszban ezen a helyszínen valamint melyek „vesztek el”.

 

Lehetőség van tárgyak követésére is RFID kapu vagy antenna segítségével, de a termékek sokrétegű mivolta miatt csak előre megtervezett folyamat szerint lehet megbízható rendszert kiépíteni ehhez.

 

Web alapú központi szoftver:

Web alapú alkalmazás, melyet szerveren kell elhelyezni, hogy online kapcsolat tudjon fenn tartani az eszköz és a rendszer a használat során.

Elemei:

-  felhasználó és jogosultság kezelés

-  új eszköz bevitele

-  raktár készletnyilvántartás

-  helyiségek, épületek kezelése

-  leltár nyomtatás

-  betárolás (bevételezés), kitárolás, átadás, felhasználás, selejtezés

-  2 szintű kategória

-  életciklus kezelése

-  mennyiségi egységek, gyártók kezelése

 

Adatgyűjtő terminál RFID író/olvasóval  és/vagy RFID olvasó antenna  és adatgyűjtőre fejlesztett kliensalkalmazás

Az RFID chip olvasását egy GPRS-es, vezeték nélküli adatgyűjtő  terminállal valósítjuk meg. (A hozzá való SIM kártyát nem szállítjuk, ezt mobil szolgáltatónál kell igényelni. Az adatcsomagok, amiket a központi adatbázis felé küldünk nem nagyok, így nem szükséges nagyméretű adatforgalmat fizetni.)

C4000 adatgyűjtő terminál akár vonalkódot és RFID címkét is képes olvasni és kezelni a hozzá fejlesztett szoftverrel. Az adatgyűjtő a logisztikai folyamatok, kereskedelmi, raktári feladatok nélkülözhetetlen eszköze. Könnyen integrálható ERP vagy más folyamatkövető rendszerekbe, üzemeltetési költsége kedvező. Ajánljuk raktárakba, ipari környezethez; áru ki és berakodásnál; parkoló rendszerek, közüzemi díjak, futárszolgálatok díjellenőrzésénél; az egész ellátási láncban megállja helyét.

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

 • Termelés-és minőségfelügyeleti rendszer

  Az egyedi és tömeggyártás anyag-és termeléskövetése, minőségfelügyelete és a keletkezett adatok rugalmas elemzése, továbbítása.

 • Chipkártya olvasóink típusai

  Az ACS által fejlesztett magas minőségű és megbízható számítógéphez csatlakoztatható kontaktusos chipkártya olvasó, mely különböző iparági szabványokon alapul.

 • RFID tagek típusai

  Az RF azonosítók számos formában elérhetőek a címkékben és a kártyákban való beépítésen kívül pl. karpánt, kulcstartó, ...

 • Castles POS termináljai és olvasói

  A Castles Technology Co., Ltd. vezető szerepet tölt be a fizetési ágazatban. Olyan innovatív termékcsaládokat kínálnak a kereskedőknek, amelyek zökkenőmentesek, egyszerűek és biztonságosak. 

 • UHF azonosítás

  Készletazonosítást és nyomon követést az RFID technológiával lehet hatékonyan, gyorsan és pontosan megoldani.

 • Termeléskövetés RFID-vel

  A termelés követő azonosító rendszerek a gyártás során keletkező adatokat dolgozzák fel. Ezáltal ellenőrizni lehet az alkatrészek beszerelését és annak minőségét.

 • RFID azonosítás

  Logisztikai folyamat - termék követés az ellátási láncban és/vagy RFID-s raktár

  Kevesebb munkaidő, kevesebb munkaerő létszámmal! Kérje egyedi rendszer javaslatunkat, hogy ne legyenek munkaerő gondjai!

 • Állattenyésztés, vadgazdálkodás

  Az RFID azonosítás ezen a területen nemcsak az állatok egyedi nyilvántartását, hanem sok esetben tudományos célokat is szolgál. Az összegyűjtött takarmányozási és szaporodási, viselkedési adatokat elemezve betegségeket lehet megelőzni, sőt tej, hús, méz stb biotermelési tényezőket ellenőrizni.

 • RFID a sportban

  A résztvevők, játékosok azonosítása fontos szerepet játszik a sport teljesítmény, edzés terv fejlesztésében, sőt a korrektebb bírói döntések meghozatalában is.

 • Tárgyi eszköz nyilvántartó és leltározó rendszer

  Készletazonosítást és nyomon követést az RFID technológiával lehet hatékonyan, gyorsan és pontosan megoldani.

 • Gumiabroncs nyilvántartó rendszer

  Megoldásunk egy olyan központi rendszer, ahol a gumikba elhelyezett UHF RFID chip alapján a gumi állapotára és előéletére vonatkozó minden információt tárolunk.

 • Beléptető és munkaidő nyilvántartó rendszer

  Megoldásunk egy Internet platformra helyezett, kiforrott beléptető és munkaidő-nyilvántartó rendszer. Az ajánlott alkalmazás hardver és szoftver elemekből áll, komplex megoldást nyújtva.

 • RFID-technológiára van szükségem?

  Képzeljük el, hogy az élelmiszer áruházban vásárolt hústermék  csomagolását egy bármilyen okos telefonnal olvasható címkével látták el.