Sárkány Informatikai Zrt.

Mobilitás, mobil adatgyűjtés


Az elmúlt két évtizedben az okos telefonok, tabletek, illetve a vezeték nélküli alkalmazások jelentek meg mindennapi életünkben és munkahelyünkön is. Ugyanakkor cégünk 1994 óta programoz saját  belső hálózaton kommunikáló úgynevezett rádiós mobil  adatgyűjtőket.

Mobil telefonnal is gyűjthetjük a termelési-logisztikai adatokat? Miért költenénk speciális mobil adatgyűjtőkre?


Az ipari, logisztikai felhasználók számára azért kellett speciális adatgyűjtőket kifejleszteni még az okos telefonos korszak előtt, mert gyors azonosítás/olvasás, scannelés mellett az adatcsomagok gyors mozgatása is fontos szempont volt egy-egy cég életében. Például a kiszállítási adatok a mobil adatgyűjtő segítségével/kamion mellől/ azonnal a számlázáshoz kerültek. Hagyományos módon több napba is beletelt, mire a szállítóleveleket feldolgozták. Az adatgyűjtők segítségével, gyorsult az adott cégnél a pénz forgási sebessége.

Egy ügyfelünk számára a gyors áruátvétel miatt kellett extrém körülmények között /hűtőházban/ adatot gyűjteni és a termelési-kiszállítási programozás számára rendelkezésre állni. A logisztikai cég percre kész adatállományokkal tudta csak optimalizálni kamionjainak útvonalát, az áruházlánc partnerek időkapuiban a pontos beszállítói megjelenést.

A mobil adatgyűjtőkkel szembeni követelmények, tehát lényegesen speciálisabbak mint egy átlagos okos telefon képessége, ennek ellenére, nem mindenhová ajánlunk drága és extravagáns adatgyűjtőket.

Döntés előtt az alábbiakat ajánljuk figyelembe venni:
  • Ha Önnek folyamatosan 3 műszakban, akár kesztyűben dolgoznak kollégái és percre kész adatokkal kívánja ellátni az ügyviteli és üzleti tervezési, sőt ügyfélszolgálati osztályokat, akkor a legkomolyabb mobil computer kategóriában kell gondolkodni, amit érdemes supporttal és szervizzel rendelkező szakcégektől megrendelni.
  • Milyen adatokat kell összegyűjteni? Standard termék jellemzők, minőségi adatok, garancia adatok vizuális állapot adatok?
  • Milyen adathordozókat kell figyelembe venni? Vonalkód, RFID tag, vizuális jelek...
  • Milyen időközönként kell adatot begyűjteni és milyen körülmények között? futószalagról, magas raktári polcról, akár 10 méteres távolságról, gyártás közben magas hőmérséklet mellett, szabadtéren-esőben, hóban napsütésben?
  • Folyamat követés esetén, a folyamat leírása, az automatizálni kívánt részfolyamatok megjelölése, PLC kapcsolódás.
  • Az adatgyűjtésből keletkezett adatállományt a vállalat mely pontján kik jogosultak lekérdezni és milyen struktúrában?
A naprakész információ a termelési illetve az értékesítési folyamatokból fontos üzleti döntések alapja, ezért az ERP rendszerek nélkülözhetetlen adatforrásai az adatgyűjtők. Az adatgyűjtőkön futó programok is óriási változáson mentek keresztül…talán ezen a ponton vagyunk legközelebb az okos telefonokhoz, mivel a legmodernebb céleszközök is androidos operációs rendszerrel működnek.Kapcsolatfelvétel >>>

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

  • Autó, motor, gépek szervizei, kölcsönzői

  • Túravezető és tolmács rendszer

  • Élelmiszer gyártók, borászatok