Sárkány Informatikai Zrt.

Az NFC technológiáról


nfc.pngA Near Field Communication (NFC) egy olyan új, rövid távú (kis hatósugarú), vezeték nélküli kapcsolódási technológia, mely különféle érintkezés nélküli összeköttetési és felismerési technológiákból fejlődött ki.

Mintegy 10 centiméteren belül 13,56 MHz-es frekvencián valósítja meg a két NFC szabványos eszköz közötti egyszerű és biztonságos kapcsolatot. A megoldás biztonságos, a készülékekről továbbított adatok kiolvasása szinte lehetetlen, mivel az információk továbbítása csak a leolvasóktól néhány cm-es távolságon belül lehetséges. Ez a technológia drámaian leegyszerűsíti az eszközök kommunikációját, miközben segít az embereknek a kapcsolatokat felgyorsítani, információt megosztani és megkapni.


A chipek passzív és aktív működésűek, vagyis csak a leolvasókészülék közelében kapcsolnak be és képesek fogadni és továbbítani az adatokat ugyanabban az időben. A működésükhöz 2,5-3 volt feszültség szükséges és az adatokat akár 424 Kbit/s-os sebességgel veszik át.

Az NFC technológia már szabványosítva van, méghozzá az ISO 18092 és az ISO 21481-ben, valamint az ECMA (340, 352 és 356) és ETSI TS 102 190 szabványokban. Az NFC kompatibilis a széles körben elterjedt kontaktusnélküli infrastruktúrával (ISO 14443 A - Philips MIFARE technológia), és a Sony FeliCa kártya-technológiájával is.


NFC felhasználása és alkalmazások


Az NFC technológia jelenleg főképpen mobiltelefonokhoz való használatra irányul, Jatelefon.jpgva API-t használva,  olyan lehetőségeket ad, melynek csak a fogyasztó képzelete szab határt.

Mobil készülékeink segítségével kezelhetünk majd bankjegykiadó automatákat, jegyet válthatunk a tömegközlekedési eszközökre, magyarán biztonságos, elektronikus fizetőeszközként leválthatja akár a bankkártyákat is amellett, hogy még elektronikus beléptető-rendszerekhez is jó lehet. Egyetlen érintéssel, vagy csak az eszközök közelítésével a felhasználók máris elérhetik a kívánt szolgáltatást, vagy tartalmat.


Az NFC használati módok:

- kártya emuláció: az NFC eszköz egy „hagyományos” érintésmentes kártyaként viselkedik (pl. azonosítás)
- író/olvasó mód: az NFC eszköz aktív és egy passzív RFID tag-ot olvas (pl. interaktív reklám), vagyis az eszköz úgy viselkedik, mint egy terminál
- P2P(peer to peer) mód: két aktív NFC eszköz kommunikál és információt cserél egymással (pl. anyagok áttöltése, jegy kupon szétosztás)


Számos alkalmazás lehetséges, mint például:

- Beléptetés, azonosítás és hitelesítésstick.png
- Érték és csomagmegőrzés
- Vevőhűség program
- Munkaidő nyilvántartás
- Étel, ital automaták
- Intelligens poszter - a mobil telefon használható utcai hirdetőtáblákon lévő NFC tag-ek olvasására, mozifilmekről szóló információk, tömegközlekedési menetrendek, történelmi tájékoztatások, turistáknak szóló információk átvitelére vagy speciális weboldalakra való csatlakozásra. 
- Mobil jegy a tömegközlekedésben - a már létező kontaktus nélküli infrastruktúra fejlesztése
- Mobil fizetés - a készülék egy debit/creditkártyaként működik
   

A jövőben egyéb alkalmazások is lehetővé válnak:  

- Elektronikus jegy (pl. repülőjegy, koncertjegy)
- Elektronikus pénz
- Utazási kártyák
- Személyazonosítással kapcsolatos okmányok
- Mobil kereskedelem
- Elektronikus kulcsok (pl. kocsikulcs, lakáskulcs, irodakulcs, szállodai szoba kulcs)
- Az NFC más vezetéknélküli hálózathoz való csatlakozása (pl. Bluetooth, Wi-Fi)
- Internet bankolás és online vásárlás
- Online játék
- Parkolás


Néhány példa az NFC szabványra képes eszközökre:

- Mobiltelefonok
- Forgókapu
- Sorompók
- Árusító gépek
- Parkoló órák
- Készpénz automaták
- PC

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

 • Hogyan alakíthatjuk ki a vevőhűséget?

  7 fontos lépés az Ön hűségkártya rendszerének hatékony működéséhez!  
  Ügyfélszolgálatok, marketingmenedzserek, reklámügynökségek legfrissebb tapasztalatainak összegzése, több száz sikeresen működő hűségkártya-rendszer alapján.

 • Plasztikkártya-megszemélyesítés dombornyomással (EMBOSS)

  Az egyedi kártyamegszemélyesítés tartós és esztétikus módja az adatok dombornyomással történő felvitele. Az adatok elhelyezési lehetősége az alábbi ábra szerint lehetséges.

 • Az NFC technológiáról

  A Near Field Communication (NFC) egy olyan új, rövid távú (kis hatósugarú), vezeték nélküli kapcsolódási technológia, mely különféle érintkezés nélküli összeköttetési és felismerési technológiákból fejlődött ki.

 • Milyen a jó ügyfélkártya?

  Másfél évtizeddel ezelőtt cégünk vezetője marketing szakembereknek tartott bemutatót „Chip-jük meg a vevőket„ címmel.  Akkor még híre hamva sem volt a közösségi marketingnek, SEO-zásnak. Mára a chipkártya alapú loyalty rendszereket túlhaladta az idő.

 • Turisztikai célú kártyarendszerek

  Az intelligens kártyarendszer a helyi turizmus megerősödésében érdekelt turisztikai vállalkozások, helyi önkormányzatok és TDM szervezetek közös céljainak elérését segítő infotechnológia eszköz.

 • Gift kártyák

  Új üzletet nyitott, de nincs kialakult vevőköre?
  Új vevőket szeretne elérni vagy esetleg régi vevőit akarja megerősíteni?
  Az ajándék- vagy más néven gift kártya egy vagy több alkalommal levásárolható értéket hordoz, amelyet a kártyán használt vonalkód, mágnescsík, stb. segítségével lehet egy háttérrendszerben adminisztrálni.

 • Szociális Kártya rendszerek

  Egyre komolyabb problémaként jelentkezik az önkormányzatok esetén a szociális támogatások és segélyek kezelése, valamint az összegek nem a célnak megfelelő felhasználása (ital, dohány áru, uzsorafolyamatok, stb..).

 • Településkártya rendszerek

  Kétirányú kommunikációra épülő (lakosok és a városvezetés között), szorosan az adott város brandjéhez kötődő, rugalmasan testre szabható intelligens kártyarendszer.
  A kártyát a település önkormányzata bocsátja ki (általában térítés ellenében) az állandó lakhellyel rendelkező lakosok számára, valamint a rendszer üzemeltetője is a város, vagy annak tulajdonolt intézménye, cége.