Zebra hír:Nincs többé beragadt készlet

keszlet1

Az Internet of Things, az eszközök és adatok virtuális egybekapcsolásának előnyeire a kiskereskedelem nyújt kiváló példákat. Az IoT mindenekelőtt az üzleti tevékenység egészét felölelő adatok kinyerésére, elemzésére és megosztására teremt lehetőséget.

Ez alapján a kiskereskedő átlátja az ellátási lánc, a raktárkészlet, a fogyás vagy épp a fogyasztói viselkedés minden egyes elemét. Meg tudja állapítani, melyek a jellemző vásárlási minták, fel tud készülni fel az egyedi termékek iránti kereslet megugrására, vagy a vásárlói rohamok kezelésére.

A vásárlói élmény megteremtése jelenti a második fő területet, ahol az IoT kiemelt szerephez jut. Egy, az amerikai vásárlók körében nemrég készített felmérés során kiderült, hogy a vásárlók 61%-a gondolja úgy, hogy okostelefonján több információt talál az adott áruról, mintha ugyanarról az eladót kérdezné meg, sőt 73%-uk szívesebben is böngészi a telefonját, minthogy az eladóhoz forduljon. Ugyanakkor az eladók és a vevők egyetértettek abban, hogy a mobil okoseszközzel felszerelkezett eladó jobban tudja segíteni a vásárlást. A termékekkel és az értékesítéssel összefüggő minden információhoz hozzá tud így jutni az eladó, ez pedig elősegíti a vásárlói élmény létrejöttét. Ez alapján tudnak személyre szabott, az adott fogyasztó szokásaihoz illeszkedő információkat nyújtani, az elvárásokat is meghaladó mélységű információt kínálni. Az IoT-hez kapcsolódnak azok a felhő alapú eszközök is, mint az önkiszolgáló nyugtanyomtatás, a hűségkártyaprogramok, vagy a sorok rövidítésének a lehetősége, amelyek mind a személyre szabott, magas színvonalú kiszolgálás, az ügyfélélmény további lehetőségeit teremtik meg.

Végül az IoT a működési hatékonyság kiteljesítését is sikerrel szolgálja.  A mobileszközökkel, az RFID azonosítókkal és a kioszk nyomtatókkal virtuális hálózatba szervezett eszközök révén az ellátási lánc hatékonyságának jelentős emelése érhető el. A boltvezetőnek nem kell többé a beragadt árukészlet miatt aggódnia: az IoT rendszerek révén töredékére csökkenthető a raktárkészlet, a fogyás pontos követése alapján pedig időben megrendelhető a friss áru.

Szólj hozzá

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>